
Spel van de week: donderdag 17 oktober 2024 
 
Het volgende spel zou het waarschijnlijk niet gebracht hebben tot Spel van de Week, als aan 
onze tafel Zuid niet met grote stappen op slem was afgestevend. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aan onze tafel ging het bieden n.l. zo: 
West  Noord  Oost  Zuid 

pas  1♠  4♥  4SA (1)  (1) RKC 1430 
pas  5♦ (2)  pas  6♠   (2) 0 of 3 keycards 
allen pas 
 

Na de pas van West opent Noord 1♠. Ik heb als Oost maar 5 punten, maar wel een 8-kaart harten. 
Wat nu? Voor NZ zit er, na de pas van partner West, ongetwijfeld een manche in en misschien wel 
een slem. Daarom wil ik hoog bieden, ondanks de kwetsbaarheid en mijn weinige honneurpunten. 
Ik kies voor 4♥, waarna de tegenstanders geen 3SA meer kunnen spelen en gedwongen worden om 
meteen op manche-niveau een kleur te bieden. Riskant? Dat valt mee. Als de overige harten 
regelmatig verdeeld zitten gaat er maar één verloren en zijn er dus 7 hartenslagen. Als partner dan 
ook nog een slag meebrengt gaat 4♥ slechts voor -2 (*) en gedoubleerd is dat -500 en een stuk beter 
dan een geboden en gemaakte manche door de tegenpartij (-600+). En brengt partner geen slag 
mee, dan zit er voor NZ vrijwel zeker slem in. 
 
Zuid aarzelt geen moment, vraagt met 4SA keycards, hoort er 3 en knalt naar het klein slem in 
schoppen. Misschien was het verstandig geweest als zij na 5♦ eerst met 5♥ naar troef vrouw 
gevraagd zou hebben. Noord zou deze dan met 5♠ ontkend hebben (**), waarna Zuid had kunnen 
passen. Een 8-kaarts fit, waarin een keycard én troef vrouw ontbreken is toch wel aardig riskant. 
 
Omdat een hartenuitkomst mij zinloos lijkt start ik met mijn singleton klaveren. Als de dummy open 
gaat ziet de leider, dat er eigenlijk maar één probleem is en dat is de troefkleur. Er ontbreken er 5, 
inclusief ♠V en ♠10. Waar zitten die? Gezien mijn 4♥-bod is de kans niet onaanzienlijk, dat ik kort in 
schoppen ben en dat West ♠V10xx heeft. De leider neemt daarom op tafel en speelt ♠B, gedekt door 
West voor ♠A. De leider troeft vervolgens een harten op tafel en besluit om ruiten te spelen, wellicht 

om ook nog een 2e harten te troeven. West stapt echter op met ♦A en geeft mij een klaveren-
introever: 6♠ -1. 
 
Lees verder op de volgende pagina>>>>> 

Spel 20 ♠ AH942    Diagram 1 

W/allen ♥ AB4    

   ♦ V    

   ♣ B743    
        

♠ V65         N ♠ 103 

♥ 32 
W            O 

♥ HV1098765 

♦ A963 ♦ 105 

♣ 8652         Z ♣ 9 

        

   ♠ B87    

   ♥ -    

   ♦ HB8742    

    ♣ AHV10     



Wat is de beste aanpak van de troefkleur? Omdat je na de eerste slag toch al in de dummy bent lijkt 

mij ♠B (voor ♠V en ♠A) in slag 2 het beste. Bij Oost valt ♠10 niet. Wat zijn de mogelijkheden wat 
betreft de resterende troeven: 
West  Oost 
1. ♠10xx  ♠- 
2. ♠10x  ♠x 
3. ♠10  ♠xx 
4. ♠xx  ♠10 
5. ♠x  ♠10x 
6. ♠-  ♠10xx 
 
In de laatste 2 gevallen (5 en 6) is het contract kansloos: naast ♦A gaat er altijd een troefslag 
verloren. Maar die zijn niet erg waarschijnlijk. Met een secce ♠10 over bij één van de tegenstanders 

(3 en 4) maak je het contract door ♠H te slaan. En in de eerstgenoemde 2 gevallen moet je op ♠10 
snijden. Maar hier doet zich een probleem voor, want hoe kom je op tafel? Als ♣9 een singleton was, 
kun je bij mogelijkheid 2 niet oversteken in klaveren, want dan krijg je een introever. Bij dat zitsel 
moet je oversteken met een getroefde harten en vervolgens snijden op ♠10. Maar bij mogelijkheid 1 
moet je juist in klaveren oversteken, omdat je 2x moet snijden op ♠10. 
 
Bij zo veel mogelijkheden is het geen schande om down te gaan in 6♠. Degenen, die het bij 4♠ 
hielden en daarin een overslag maakten hadden een goede score, maar de topscore was voor het 
paar, dat 6♠ bood én maakte. Mooi gedaan! 
 

(*)   Noord heeft hier ♥ABx. De leider speelt ♥H, ziet Zuid renonceren, steekt over naar ♦A en neemt 
de snit op ♥B voor één verliezer in troef. De verdediging kan het de leider lastig maken door ruiten te 

starten of te switchen. Deze moet meteen ♦A nemen en dan een harten naar de 10 spelen om niet 
meer dan één troef te verliezen. 
 

(**) Mét ♠V zou Noord na 5♥ (heb je troef vrouw?) 6♦ hebben geboden: ja, ik heb troef vrouw plus 
een nog niet genoemde tweede controle in ruiten. 
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